Mastinspectie

Controleren van verstaging tijdens een mastinspectie door Rake Rigging

Controle op meer dan vijftig punten

Het is verstandig om aan het einde van het vaarseizoen uw mast en verstaging te (laten) controleren. Daarvoor hoeft uw schip niet altijd in de winterstalling te liggen. Het kan namelijk ook op locatie met staande mast. Door vroegtijdig vast te stellen wat er aan de tuigage moet gebeuren is er voldoende tijd om de werkzaamheden gedurende de winter uit te voeren.  Daardoor  wordt u nooit verrast door eventuele lange levertijden van onderdelen.

Tijdens de tuigage-inspectie worden uw mast, giek en spinnakerboom op meer dan vijftig punten gecontroleerd, waaronder natuurlijk het staand want en lopend want.
Bij het staand want wordt extra aandacht besteed aan de draadconditie van de spanners, de walsverbindingen en corrosievorming bij de terminals en beslagen. Jachten die zijn uitgerust met rod rigging kunnen alleen goed worden gecontroleerd als de mast wordt afgenomen. Dat komt omdat gekeken moet worden naar de conditie van zogenaamde cold headings in de fittings in verband met haarscheuren.

Het lopend want wordt gecheckt op algemene conditie en slijtage. Hierbij moet u denken aan splitsen, shackle’s, D-sluitingen etc. Verder wordt de werking van alle schijven, stoppers en lieren gecontroleerd. Ook het electrische en elektronische gedeelte, denk aan verlichting, antennes en radar kan worden gecheckt.

Veel gestelde vragen over mastinspectie

De meeste verzekeringsmaatschappijen leggen een verplichting op voor periodieke keuringen van uw tuigage. Meestal wordt gesproken in termen als “als een goedhuisvader voor uw spullen zorgen”. Daarmee wordt er impliciet wel van uitgegaan dat u tenminste zelf regelmatig uw tuigage checkt. De HISWA heeft richtlijnen opgesteld voor het periodiek professioneel laten keuren van uw tuigage. Het interval is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van uw tuigage en uw vaargebied. Zie ook  HISWA inspectie intervallen .
Iedere inspectie, ook door een professionele, is een visuele momentopname. Het sluit dus nooit uit dat er ondanks de inspectie iets met de tuigage fout kan gaan. Wel is keer op keer gebleken dat een professioneel oog veel meer ziet dan de amateur. Als je jaarlijks drie tot vierhonderd masten door ja handen ziet gaan, dan ontwikkel je een scherpere blik voor kleine details die tot problemen kunnen leiden. Daarom is het verstandig om van tijd tot tijd een professionele tuiger naar uw tuigage te laten kijken.
Een tuigage inspectie kan zowel met staande als met liggende mast worden uitgevoerd. Met liggende mast kan dat met 1 man gebeuren. Bij staande mast hebben we altijd twee man nodig. De inspectie kan overal in Nederland en in het buitenland plaatsevinden. Buiten Medemblik zijn daar naast de kosten van de inspectie ook reiskosten aan verbonden. Meestal proberen we in de verder afgelegen bestemmingen een aantal inspecties te combineren, zodat de reiskosten over meerdere klanten verdeeld kunnen worden.

Aanvraag offerte mastinspectie incl. rapport