Code 0 en gennaker furler

Gennaker en Code O Furlers

De laatste jaren nemen de code 0 en gennaker enorm in populariteit toe. De Code 0, omdat veel mensen zien dat de kleine voorzeilen waar moderne jachten mee zijn uitgerust te weinig power geven bij licht weer en de gennaker, omdat de spinnaker met een kleine bemanning een te bewerkelijk zeil is. Door de komst van furlers voor deze zeilen is het gebruik explosief toegenomen, omdat je met een kleine bemanning relatief simpel enorm veel extra vierkante meters zeil in kunt zetten met licht weer.

Code o Furling systemen

De krachten op een code 0 systeem zijn veel groter dan op een gennaker systeem. Dat vergt dus ook meer van de boom. voor een Code 0 moet je dus eigenlijk altijd een goede waterstag hebben. Veelal worden de code 0 vallen ook met een 1:2 val uitgerust om meer kracht op het voorlijk te kunnen zetten. De antie torsielijn van de Code 0 wordt meestal in het voorlijk van het zeil verwerkt.

Gennaker fuling systeem

Bij een Gennaker furling systeem wordt de Gennaker top-down binnen gehaald. Daarom moet de halshoek (tack) van het zeil aan een free tack swivel zijn bevestigd. zodat alleen de topswivel het zeil op gaat draaien. De antitorsielijn is bij de Gennakerfurler los van het zeil.

Antitorsielijnen

De kwaliteit van de antitorsielijn is cruciaal voor een goed werkend systeem. Een te dunne of niet goed torsievrije lijn zorgen ervoor dat het systeem niet goed werkt. Rake Rigging gebruikt antitorsielijnen van Lancelin, die ontwikkeld zijn voor de Ultim trimaran Sodebo. Deze lijnen hebben vrijwel geen kruip, door het gebruik van Vectran als kern, zijn extreem slijtvast door een drievoudige Technora mantel en zijn desondanks extreem makkelijk op te vouwen.

Diverse merken systemen

Wij leveren diverse merken furlers. Voor de veeleisend wedstrijdzeiler hebben we Ubi Maior, met de unieke rewind functie, waardoor de furler niet terug kan lopen als hij half is ingerold. Verder natuurlijk Selden, Harken, Profurl en Facnor.

Veel gestelde vragen

Aanvraag offerte Code 0 en Gennaker furling